Hoe schrijf je een ondernemingsplan?

Wil je aan de slag als ZZP-er dan is het schrijven van een ondernemingsplan een must. Een ondernemingsplan geeft je inzicht in je onderneming en in jezelf als ondernemer. In dit plan verwerk je alles wat te maken heeft met de onderneming, zoals het idee, het ‘onderscheidend vermogen’ van je product of dienst en de manier waarop het in de markt gezet gaat worden. Het ondernemingsplan geeft je als ondernemer niet alleen inzicht in risico’s, kosten en baten, maar het is ook interessant voor eventuele investeerders. Onderstaande zaken horen thuis in dat plan. Wil je specifieker advies of ondersteuning bij het schrijven van je ondernemingsplan, neem dan contact met ons op via de contactpagina.

De ondernemer
Het is belangrijk dat je begint te vertellen over jezelf. In het eerste hoofdstuk worden al je persoonsgegevens, motieven en kwaliteiten behandeld. Zie het als je persoonlijke CV voor de onderneming.

Het marketingplan
In het marketingplan behandel je het idee en de manier waarop dit in de markt wordt gezet. Wees op de hoogte van je doelgroep en haar wensen, de concurrentie en de manieren waarop het product of dienst zich onderscheidt. Op basis van deze informatie kun je kijken op welke manier je jouw doelgroep gaat bereiken.

Het financieel plan
Als mensen vertrouwen hebben in je idee, je een goede marktanalyse hebt gemaakt en kunt aantonen het product naar de markt te kunnen brengen, dan weten ze dat eventuele kosten goed besteed zullen worden. In het financieel plan worden alle financiële zaken verwerkt van de onderneming zoals: kosten, verwachte inkomsten, investeringsplan en het break even point (bij wat voor aantal producten de kosten en opbrengsten hetzelfde zijn).

Bron:https://startflex.com/nieuws/5-tips-voor-startende-ondernemers